Homepage poradenstvi clanky ekonomicka-vyroba-mleka

EXISTUJE VÍCE DŮVODŮ PRO ULEHNUTÍ KRAV

06.12.2007 Zeptejte se kteréhokoliv farmáře nebo veterináře, a ten vám vyjmenuje řadu případů ulehnutí s dobrým, ale i špatným koncem. U některých krav stačí jedna láhev intravenózního kalcia a je po problému, v jiných případech už nic nepomůže.   


JAK DLOUHO BY MĚLY STÁT KRÁVY NA SUCHO ?

06.12.2007 Pravděpodobně všichni jsme se ve škole učili, že doba stání na sucho okolo 60 dnů je nutná pro regeneraci mléčné žlázy a přípravu na další laktaci. Toto doporučení vzniklo v době, kdy většina z nás ještě nebyla na světě a nikdo o jeho správnosti nepochybuje. V posledním období se objevují informace, které přehodnocují dosavadní poznatky. Shrnutí těchto nejnovějších informací by mělo být náplní tohoto příspěvku.   


ZASE NĚCO O DRENČINGU?

06.12.2007 Otelené krávy se potýkají s řadou změn: vypuzení telete a placenty, počátek produkce mléka, vystavení mléčné žlázy a dělohy riziku infekce, změna krmné dávky a změny v imunitním systému krávy. Kráva je ve velkém riziku výskytu metabolických problémů. Pracovníci Cornellovy univerzity spočítali, na kolik přijdou onemocnění typická pro toto období.   


JAK "VYROBIT" ZISKOVOU KRÁVU

06.12.2007 V srpnových hodnotách Top USA byly v seznamu TOP 100 býků nově počítány tři nové genetické znaky, které mají vliv na profit vašeho stáda: - snadnost telení býků - snadnost telení dcer - míra zabřezávání dcer. Byly změněny jejich váhové koeficienty (změnila se jejich důležitost v indexu Lifetime Net Merit = LNM).  


CO NÁM MŮŽE POMOCI LÉPE ŘÍDIT NÁKLADY

06.12.2007 Důležitá rozhodnutí děláte každý den. Zaměřme se ale způsob, jak je vyhodnocovat.   


ŠLECHTÍME PRO ZISK

06.12.2007 Světový mléčný průmysl je pod obrovským tlakem jak produkovat mléko tak efektivně jak jen je to možné, a producenti ve všech zemích jsou tlačeni najít nejlukrativnější cestu fungování jejich stád. Dnešní úspěšný mléčný producent již našel mnohé klíče k dlouhodobé rentabilitě.  


ZKRÁTILI DOBU STÁNÍ NA SUCHO!

08.11.2007 Několik producentů mléka se s námi podělilo o zkušenosti se zkrácenou dobou stání na sucho.  


Komponenty mléka a zisk

17.03.2007 Prospěšnost výrobního ukazatele EMC, je poměrně novou hospodářskou disciplínou v dnešním moderním mlékárenském průmyslu. Ukazatelé působící jako barometr faremních nutričních programů, ale i opatření vedoucí k celkové pohodě dojnic napomáhají ošetřovatelům fungovat více výhodně a efektivně. Souborem, který nejlépe představuje celkový výkon mléčných krav, je sestaven z hodnot shrnující mléčnou kvantitu, obsah mléčného tuku a bílkovin do jedné použitelné číslice ECM= (mléko lb x 0,327) + ( mléčný tuk lb x 12,95) + (protein lb x 7,2). Hodnocení a vzájemné porovnávání jednotlivých složek poskytne základ pro správné rozhodnutí.