Homepage poradenstvi clanky odchov-telat-a-jalovic 90-spravny-odchov-jalovic

06.12.2007

SPRÁVNÝ ODCHOV JALOVIC


Pravděpodobně neexistuje nic kritičtějšího ve „výrobě“ špičkové krávy než způsob, jakým pečujete o jalovice. V tomto článku se blíže podíváme na několik systému odchovu jalovic. Holstein International se zeptal třech specialistů, všichni jsou za správný odchov velmi považováni, aby nám dovolili nahlédnout „pod pokličku“ jejich systému managementu odchovu jalovic.

Jméno Pooley Bridge se stalo již velmi dobře známým v australském holštýnském světě. Vlastníkem je rodina Leslie na Arcadii, Victoria, a zvířata z něj jsou pravidelně nepřehlédnutelná na Australia´s National Show (Australské Národní Výstavě), International Dairy Week (Mezinárodním Mléčném Týdnu). Farma čítá 450 – 500 krav a v letošním roce byly jeho hvězdami především dcery po Stormovi. Keith Leslie, bratr mezinárodního renomovaného dražitele Briana Leslieho, se dennímu managementu věnuje mnoho.
Keith Leslie: „Odchováváme naše telata na mléku déle než to dělá většina lidí. Záleží to na velikosti, ale jsou většinou 5 až 6 měsíců staré když přestáváme krmit mléko. Využíváme mléčný vagon, na kterém je 50 struků a který se vleče z jednoho výběhu na druhý na čtyřkolečku. Všechna telata k němu vylezou z boudy ven. Myslíme si, že děláme dobře, když jim poskytujeme přístřešek; telata jsou v boudičkách dva týdny a pak se rozdělují do skupin po 20  až 30 kusech a dávají se na pastvu. Musíte je sledovat a když zpozorujete jedno nebo dvě, které se k vagonu nedostává, přeloží se do skupiny menších telat tak aby mohly spolu lépe soutěžit u struků. Myslím si, že krmení telat a jejich správný odchov je jednou z nejdůležitějších prací na farmě. Samozřejmě jim dáváme granulované krmivo hned jakmile je začnou žrát. Dodáme jim také balík píce, nahrubo nařezané, do věku 7 měsíců. Pak je přesuneme na větší pastevní plochu s dostatkem píce, s bujným, ne příliš krátkým porostem. Chováme a třídíme je ani tak ne na základě věku, ale na základě velikosti. Máme několik krav otelených ve věku 24 měsíců, ale většina se telí ve stáří 2,5 roku. Jalovice na výstavu nejsou hlavním zájmem. Vybereme nejlepší měsíc před výstavou a krmíme je senem, aby zhubly. I tak nám ale mnoho posuzovatelů říká, že jsou příliš tučné. My ale chceme dobré stádo krav a ne několik líbivých výstavních jalovic. Máte pouze jednu možnost jak je odchovat, tak to musíte hned napoprvé udělat dobře. A pro nás by to bylo absolutní mrhání peněz do genetiky pokud správně neodchováte jalovice.

Allyndale Holsteins představují chov atraktivních jalovice na hlavních výstavách v Severní Americe. Rick a Shannon Allyn a jejich čerstvě narozené dítě Justine žijí v Canaanu, Connecticut, kde je jejich práce výlučně zaměřena na vývoj a zacházení s výstavními zvířaty.
Rick Allyn: „Se všemi zvířaty zde jednáme jako s individualitami. Jsou chovány na loži s hoblinami, což jsme zjistili jako nejlepší cestu, jak je udržet čisté. A skupinky jsou malé, obvykle 2 zvířata v boxu. Zjistili jsme že nějaká konkurence je dělá trochu více agresivnější ve žraní. Kolem 50% jalovic je náš odchov, zatímco ostatní jsme nakoupili a věříme že v nich je výstavní potenciál. Telata mají 20% krupice a jsou do čtyř měsíců na mléku, pak na krmných granulích s obsahem 44% proteinu, plus obilí. Pevně věříme, že bojínek nebo travní seno ve větších dávkách neuškodí. Zjistili jsme, že seno je možná dokonce důležitější než vysokoproteinové granule a obilí, hlavně pokud se týká vývoje žeber a kapacity. Máme menší pastviny, kde si příjem píce mohou „nacvičit“, většinou je tam umísťujeme na den a na noc bereme dovnitř. Co děláme každý měsíc nejdříve, to je měření – hlavní důraz klademe na růst – aby každý měsíc porostly alespoň o palec (cca 2,5 cm). Některé mají rychlý růst mezi 4 a 6 měsícem, máme některé, které porostly o dva palce (cca 5 cm). Na výstavy potřebují být co nejvyšší a co nejhubenější, jak jen je možné. Nenecháme je ale příliš vyhubnout, chceme aby vypadaly dobře a aby byly harmonické. Když jsou už ve výstavní kondici, ostříháme je a umyjeme, a to je také donutí více žrát také v zimě.

Přikrmujeme mikrobiální a minerální směsi do krmné dávky každý den. Protože regulujeme krmnou dávku individuálně, příjem jádra nebo granulí je závislý na tom jak zvíře vypadá, nedostanou se tak nikdy do pozice že jsou příliš vyhublé na výstavu. Při krmení diety s vysokým obsahem proteinu velice dobře rostou končetiny a dochází nám sem každých 7 či 8 týdnů člověk na ošetření paznehtů. Pokud rostou končetiny, roste i zvíře. Lidé se často ptají, jak se nám podařilo „vyrobit“ tak velká zvířata a přitom v ideální kondici. Jedním z důvodů jsou naše proteinové granule, které jsou na bázi močoviny a ne sóje, takže obsahují nízké množství tuku. Sója má vysoký obsah tuku z olejů, které kondici navyšují. Při individuálním opatřování zvířat je jedním ze základních důvodů úspěchu dieta s vysokým obsahem proteinu, a především také velké množství hrubého sena. Na kvalitu sena, které používáme, si dáváme obzvlášť pozor“.

Jamie Bledsole je majitel Golden Genes, odchovny jalovic v Riverdale, Kalifornie. Každý rok odchová 3.000 jalovic. Telata a jalovice jsou nakupovány obchodní sítí, která zahrnuje široké oblasti v USA, Kanadě; telata jsou nakupovány v širokém váhovém rozpětí – od čerstvě narozených telat až po 130-180 kg. Jalovice jsou pak prodávány ve věku před zapuštěním nebo dvouleté čerstvě otelené.

Jamie Bledsole: „Prvním krokem je shromáždit  dobrá zvířata, a nebát se za ně zaplatit. Je lepší utratit více a získat dobrou genetiku, protože to stojí stejné peníze odchovat dobré zvíře jako odchovat špatné zvíře. Všechny peníze jsou v krmení. Já krmím TMR a všechno je pečlivě vybalancované. Strávíme hodně času sběrem vzorků krmení a učením se, jak krmit. Produkujeme vysokou kvalitu krmení s využitím dvousložkové krmné dávky a tak se snažíme náklady na odchov jalovic snížit. Všechna zvířata jsou chována v ohradách, ve skupině je 100 – 120 ks. Rozděleny do skupin jsou na základě velikosti a váhy, a jalovice soustavně třídíme podle kondice a velikosti. Náš cíl je udržet je na denním přírůstku 0,9 kg (2 lb.) ale stále hubené, takže podle toho regulujeme individuální krmnou dávku. Pouze posledních 90 dnů před otelením jim povolíme energetičtější krmení. Máme komplexní vakcinační program a biologická nezávadnost je zde kritickým momentem. Všechny třídím ve váze kolem 230 kg, zařazuji ty co jsou průměrně zakulacené nebo neslibují dobré vemeno, a to stejné děláme s jalovicemi před zapuštěním. Konečný produkt je velmi vyrovnaná skupina dobré kvality, dobře odchovaných jalovic.“

Holstein International, září 2003
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s.