Homepage poradenstvi clanky all 331-tyrel

12.08.2003

TYREL


TYRELVYSOKÁ PRODUKCE MLÉKA A POZORUHODNÉ VEMENO

Tesk-Holm Manfred TYREL-ET *TV je velice komplexní býk, elitní genetika, je zlepšovatelem mléčné produkce i celkového typu. Lifetime NetMerit má na úrovni +557, takže se tenhle Manfredův syn začlenil do 4% špičkové populace zvířat podle LNM. Jeho plemenná hodnota pro produkci mléka je +908 kg, +36 kg tuk a +25 kg protein, vemeno +1,58 a končetiny +1,04. TYREL je velmi atraktivní pro všechny znaky vemene. Navíc má snadné telení (7% obtížných porodů).

Mateřská linie TYRELa vede do rodiny ?Ebony?. Jeho třetí matkou (prabábou) je světoznámá Rocky-Vu Rotate Ebony, EX-94, EEEE, GMD, DOM. Jako jedna z nejfamóznějších členek holštýnského plemene Ebony ukončila v devadesátých letech minulého století (!) maximální laktaci ve 3 letech dvou měsících za 365 dnů na úrovni 19.950 kg mléka při 843 kg tuku a 624 kg proteinu. Dosáhla celoživotní produkce 48.513 kg mléka, 2.050 kg tuku a 1.483 kg proteinu za tři laktace. Jeho bába, Rocky-Vu T Ebony Tresa-ET, VG-86, VG-MS, je držitelkou titulu nejlepší dojnice podle kg proteinu za jednu laktaci ve státě Minnesota (USA). Tato GMD (Gold Medal Dam = dojnice se zlatou medailí) a Dam of Merit (DOM = zisková dojnice) završila vynikající laktaci ve 365 dnech (věk při otelení 1 rok 11 měsíců) na úrovni 15.395 kg mléka, 695 kg tuku a 547 kg proteinu.
TYREL tedy pochází z elitní rodiny a byl chován na farmě Tesk-Holm Holsteins, zdroje TOP genetiky pro všechny plemenářské společnosti obecně. Tesk-Holm Holsteins je také chovatel oblíbeného býka 1HO414 TESK.

Příběh TYRELa se začíná rozvíjet před deseti lety. V roce 1993 se James Teske z farmy Tesk-Holm Holsteins poohlížel po nějaké slibné dceři po Teskovi, která by měla vysokou genetickou hodnotu a dobré podmínky obchodovatelnosti. Po intenzivním pátrání Teske našel a zakoupil Rocky-Vu T Ebony Tresa-ET, jako první výběr z výplachu, na akci TOP 10 Invitational Sale ve Waucondě, Illinois. ?U Teskovy dcera z rodiny Ebony jsme cítili, že se nemůžeme mýlit,? řekl Jim Teske.
?Tresa se vyvinula ve výbornou krávu dobře charakterizující rodinu Ebony ? vysoká, konstitučně pevná, a hluboká kráva s dobrým vemenem,? říká Teske. ?Vypláchli jsme z ní mnoho embryí a je po ní hodně potomků.?

Jednou z Tresiných prominentních dcer je matka TYRELa: Tesk-Holm Mandel Tiara-ET, EX-90, VG-MS, GMD, DOM, velká, bílá, stylová kráva s neuvěřitelným vemenem.
Teske prodal v roce 1995 Tiaru jako jalovici Paulu Proeschelovi z Ohio. Později Teske poznal, že udělal chybu že ji prodal a snažil se koupit nazpět poloviční podíl na Tiaře. Proeschel mu to však odepřel. Když ale Proeschel rozprodal stádo na veřejné aukci v roce 1997, Teske odkoupil Tiaru, zrovna otelenou na první laktaci. Tiara dokončila první laktaci ve věku 2-03, za 365 dní, na úrovni 14.161 kg mléka, 602 kg tuku a 464 kg proteinu na farmě Tesk-Holm Holsteins. Byla intenzivně vyplachována až do věku 5 let 3 měsíce. Tehdy vyprodukovala na laktaci kolem 14.000 kg mléka. Tiara je nyní na 3. laktaci. Teske popisuje Tiaru jako stylovou mléčnou krávu s obrovským vemenem, ideálním rozmístěním struků, vyjímečnou výškou i šířkou zadního vemene ? synonyma této rodiny.

?Použili jsme Manfreda na Tiaru, protože byl ?horká novinka? a také jsme si mysleli, že by se na ni hodil,? říká Teske. Několik plemenářských společností mělo zájem o býky, včetně C.R.I. Kontrakt by podepsán a výsledkem je TYREL. Hodně synů od Tiary a dalších členů rodiny bylo prodáno do různých plemenářských společností v USA, Kanadě, Evropě, Japonsku. Sestra Tiary po mateřské linii, Tesk-Holm Oscar Tessa-ET, je matkou v současnosti 1. býka podle NPI (celkový index profitu) v Japonsku. ?Tahle rodina pro nás udělala hodně?, říká Teske. Tesk-Holm vyprodukoval několik VG dcer od Tiary s užitkovostí přes 12.000 kg mléka.

Jak je v rodině zvykem, dcery TYRELa jsou dobře vybalancované krávy s otevřenými žebry a krásnými vemeny. ?Úplně ta vemena miluju,? rozplývá se Steve DeWall z CRI, který byl na inspekci dcer ve Wisconsinu, Minnesotě a Illinois. ?Vyznačují se fantastickou výšku a šířku zadního vemene, závěsný vaz a struky rozmístěné blízko.?
Jak DeWall dodává, TYRELovy dcery jsou vysoce pohyblivé krávy, s pevnými končetinami a ideálním úhlem spěnky. DeWall nicméně upozorňuje na skutečnost, že je potřeba dát si pozor na připuštění TYRELa na krávy s horším zadním postojem končetin. ?S kombinací vemene, vysoké produkce mléka a snadností porodů může popularita TYRELa jen narůstat,? říká Huub te Plate, viceprezident marketingu v CRI. ?TYREL je speciální býk s mírně odlišným původem, Manfred na Mandela.? Dodává, že jen málokdy se vidí taková kombinace, kde je jak vynikající vemeno tak vysoká produkce.

Původ TYRELa kombinuje působivé navrstvení vynikajících býků: Manfred x Mandel x Tesk z rodiny ?Ebony?. Jak je o rodině známo, stejně tak i TYREL zlepšuje procento proteinu a doplňuje ho vynikajícím vemenem a výbornými končetinami. TYREL je všestranná možnost pro nadčasovou genetiku a maximální profitabilitu producentů mléka.

CRI ? Around the World, červenec 2003
(plemenné hodnoty: květen 2003)