Homepage poradenstvi clanky slechteni-prasat 219-import-plemennych-kancu-z-danska

18.02.2005

IMPORT PLEMENNÝCH KANCŮ Z DÁNSKA


Šlechtění prasat představuje velice sofistikovanou činnost, která je náročná na sběr dat, jejich správné vyhodnocení a zpětnou aplikaci poznatků. Každý šlechtitel by měl pozorně vnímat signály z produkční sféry a sledovat trendy v zahraničí. V tomto kontextu lze konstatovat, že striktní uzavření domácí populace by nebylo nejlepší alternativou. Občasné přilití krve z genofondu chovatelsky vyspělých zemí může domácí populaci obohatit a ukázat nové směry. Na druhé straně se musí velice přísně ohlídat zdravotní kritéria.
Naše oprávněná organizace již poměrně dlouhou dobu pravidelně využívá přílivu krve z Dánska, neboť jsme přesvědčeni, že tato země patří v oblasti chovu  prasat a úrovně genofondu k nejvyspělejším. V rámci čtyřech plemen, které jsou v Dánsku používány: Large White (2 550 plemenic ve šlechtění), Landrace (3 350 plemenic), Duroc (2 050 plemenic) a Hampshire (350 plemenic), zařazujeme zejména plemeno Landrase a Duroc  k absolutní světové špičce.
Na podzim roku 2004 jsme provedli nákup 4 plemenných kanců z farmy Ronshauge. Majitel této farmy šlechtí kromě plemene Hampshire všechna uvedená plemena. Celková kapacita farmy je 1 000 prasnic, přičemž v aktivním šlechtění je cca 500 plemenic. Farma se navíc pyšní zdravotním certifikátem SPFX, to znamená, že je prostá všech produkčních nákaz (např. APP, MP, Dyzentérie, AR - Sípavka, PRRS?.).
Plemenná struktura nákupu a cena kanců byla následující:
Large White: 2 ks 309 000 Kč
Landrace: 1 ks 154 500 Kč
Duroc: 1 ks 154 500 Kč


Filip Offenbartl, Genoservis, a.s.