Homepage poradenstvi clanky skot 314-noblesa-snoubena-s-gracii-to-neni-plesova-sezona-to-je-elegan

18.11.2004

NOBLESA SNOUBENÁ S GRÁCIÍ - TO NENÍ PLESOVÁ SEZÓNA, TO JE ELEGAN


NOBLESA SNOUBENÁ S GRÁCIÍ - TO NENÍ PLESOVÁ SEZÓNA, TO JE ELEGAN

V květnovém čísle Šlechtitele jsme si dovolili upozornit chovatele na dva úspěšné býky ? Crocodile a Cedar ? z velmi vydařené pětičlenné testační skupiny, zahájené v devátém měsíci roku devadesát devět. Patřil do ní i býk Hudson - NGA 309, který je spolu s Crocodilem nejpoužívanější býk v inseminaci ve 3. čtvrtletí.

Že tato skupina nebyla výsledkem jen jakési ?magie čísla devět? nyní dokazuje o rok a půl mladší skupina testantů, která se začala testovat v dubnu roku 2001. Všichni chovatelé, kteří tyto dvě ?várky? tesťáků připustili na svá stáda, si dnes mohou blahořečit, jak jednali prozíravě. Vždyť průměr oné starší ?devítkové? skupiny podle souhrnného indexu SIH (9/2004) má hodnotu 111 a průměr dalších pěti mladších testantů (Elegan, Demasc, Dynamit 2, Dean, Delegat) činí dokonce 114 bodů SIH! V následujících řádcích bych si chtěl blíže všimnout nejmladšího z nich, býka ELEGANA NX-991.

Jak už vyplývá z data narození Elegána, jedná se o velmi mladého býka, který má většinu svých dcer teprve v probíhajících prvních laktacích a další jeho dcery se teprve v těchto dnech v chovech poprvé telí. Ač tak mlád, jeho dcery už dělají radost nejednomu chovateli. Spolehlivost plemenných hodnot doposud těsně nepřekročila 70% hranici, i tak jsou výsledky již dnes velmi uspokojivé.
Produkční plemenné hodnoty jsou následující: mléko +937 kg, tuk +24 kg a především velmi dobrá bílkovina + 43 kg.

Že tyto plemenné hodnoty ELEGANA mohou někteří chovatelé považovat za nižší, než se ve skutečnosti v jejich stádech ve fenotypu Elegánových dcer ukazuje, je jen potěšitelné. Za všechny lze jmenovat chov Tozos spol s.r.o. - Horní Tošenovice. Tady chovatele potkalo z testačního připařování ne vždy uskutečnitelné štěstí, že v prvotelkách mají v laktaci tři dcery po ELEGANOVI. Predikovaná průměrná užitkovost těchto tří prvotelek činí 9.840 kg mléka, čímž převyšují své vrstevnice o více jak +1.100 kg.

Co však může ještě více těšit všechny chovatele, nejen v Horních Tošenovicích, je elegantní zevnějšek dcer ELEGANA. Při dobrém utváření vemene, z jejichž všech znaků je nutno zdůraznit výtečné rozmístění struků ( +8,4 směrodatných odchylek), je zejména potěšitelné výtečné utváření končetin (souhrnný index končetin +113). Aby toho nebylo málo, tak dalším ze znaků a charakteristik, který posouvá a zviditelňuje dcery Elegana ve všech stádech, je jeho nesporně líbivý mléčný charakter.

Že tento výborný exteriér není dílo náhody si lze ověřit ve výstavním původu ELEGANA. Legendární prabába LOU ANN EX-94-USA, dala ve svých dalších následných generacích populaci holštýna skvělé plemeníky, např. LEADMAN, LORD LILY, BANDERAS, ALVES, LENNY, LOUIE, KNOCK OUT, DELTA NOVALIS, V-EATON, a další.
Z této rodiny pochází rovněž fantastická světová rekordmanka v produkci (z 90-tých let) - Muranda Oscar Lucinda VG-86 (pravnučka Walkup Astronaut Lou Ann EX-94-USA), která nadojila na 2. laktaci za 365 dnů neuvěřitelných 30.819 kg mléka při tuku 3,3% a bílkovině 3,1%. Oscar Lucinda je rovněž v pozici báby Alvese ? TOP 1 býka v Německu. Vnuka Lucindy po Beaverovi (Patron) jsme mohli vidět v září 2004 na přehlídce býků na ISB Grygov. Budeme jej testovat v první polovině příštího roku.


Protože díky svému původu byl ELEGAN žádaným býkem již v kategorii rozprověřených býků, je potěšitelné, že počet jeho dcer bude narůstat a tím se bude zvyšovat i míra spolehlivosti jeho plemenných hodnot, aniž by se muselo čekat na výsledky z jeho druhého nasazení, ke kterému právě v tuto dobu chovatelé pod příznivým dojmem jeho prvních dcer přistupují.
K elegantnímu zušlechtění stád našich chovatelů k vám přichází ELEGAN.
Nezbývá než konstatovat, že to je převelice fajn.


Lumír Křístek, Genoservis a.s. ? PS Opava