Homepage poradenstvi clanky skot 309-mesland-duplex

08.06.2005

MESLAND DUPLEX


MESLAND DUPLEX

Durham x Emory x Holiday
(Španělsko, Aberekin, 2365 ICO)

Je to jeden z prvních synů Durhama v Evropě a začíná přímo snově. Není to zcela neočekávaný start, jelikož Duplex má fantastický původ.
Nejen díky svému otci DURHAMovi (nový otec býků) způsobil senzaci v holštýnském světě, ale jeho mateřská linie zasluhuje také pozornost.
Jeho matkou je překrásná kráva Henkeseen Hills Emerald EX-91, plná sestra prověřeného a stále populárního býka Henkeseen Hillcrest ze Select Sires. Emperor v Kanadě je další plný bratr. Jistě víte že stále mluvíme o skvělé rodině Henkeseen Hillary EX-94, bábě Duplexe.
Duplex tedy kombinuje famózní Hillary a Delliu ale, stejně jako Mr Sam v USA, také kombinuje exkluzivní býky jako je Durham a Emory.
Nyní, v prvních hodnotách (únor 2005), má 30 dcer v produkci a 23 v typu, se 68% (respektive 69%) spolehlivostí. Je to produkčně průměrný býk ale absolutní jednička v typu. Navíc začal velice vysoko i v hodnocení druhotných znaků. Dřívější uživatelé by měli chránit procento tuku. Jeho hodnocení pro úhel zádi je -0,35, což znamená zdviženou záď. V téhle chvíli s ještě nízkou spolehlivostí se tyhle znaky zdají být hlavními nedostatky býka.
Další hodnocení ve Španělsku je v červnu 2005, kdy by měl zdvojnásobit počet dcer.

Mimochodem: Duplex je v aktivní linii již více jak rok ? když španělští chovatelé viděli jeho první dcery v laktaci, začali ho používat zase.

Holstein International, únor 2005
přeložila Lenka Kahánková