Homepage poradenstvi clanky skot 308-emane-emane-kdopak-ze-te-dostane

14.06.2005

EMANE, EMANE, KDOPAK ŽE TĚ DOSTANE?


EMANE, EMANE, KDOPAK ŽE TĚ DOSTANE?

Kdyby odpovědi na všechny otázky světa byly tak jednoduché, život by byl jak procházka růžovou zahradou. Býka EMANa (NEB 910) si totiž do svého chovu může vzít každý chovatel, který  uzná, že dovednosti  tohoto plemeníka jsou právě takové, jaké ke zlepšení výkonnosti svého dojného stáda potřebuje.

O některých jeho přednostech, se kterýma jsem se mohl setkat prostřednictvím výsledků výpočetní techniky a především pak při osobním setkání s jeho potomstvem, bych vás rád informoval v následujících řádcích. Protože ale život přeci jen není pohádkou, tak výše položená otázka má své časové omezení, kdy přijde zdrcující odpověď, že EMANa nedostane již nikdo. Než ale k tomuto vyčerpání zásob inseminačních dávek dojde, bude moci udělat Eman ve vašich chovech ještě mnoho radosti.

Pohled na rodinu býka

Do testace byl Eman nasazen v červenci roku 2001 a již tehdy měl předpoklady k velice dobrým výsledkům, ke kterým ho předurčoval jeho rodokmen. Ten navíc s přibývajícím časem získával stále více na kvalitě. Matka EMANa v roce 2001 dala na 1.laktaci 11.789 kg mléka a v roce 2003 již na 3.laktaci dosáhla užitkovosti 18.024 kg mléka, tedy i 556 kg bílkovin, čímž se stala absolutní produkční špičkou v ČR a tímto výkonem dokonce překonala svoji známou matku (bába Emana) Our-Favorite Magan-ET.
Že se jedná o velice silnou rodinu, dokázala Megan mimo jiné tím, že mimo již výše vzpomenutou rekordmanku ČR, matku EMANa, dala rovněž jejího úplného bratra, býka CLIFFa NX-863. Ten byl u nás natestován o dva roky dřívě před Emanem, takže známe jeho výsledky v KDM. Jeho 135 dcer ustavuje Cliffovi +1480 kg mléka v plemenných hodnotách z května 2005, což ho řadí mezi špičkové zlepšovatele v mléčné produkci v ČR.

Geny strýce Cliffa určitě třímají i v jeho synovci Emanovi, který to dokazuje rovněž výbornými výsledky v kontrole dědičnosti. PH kg mléka +1310, PH kg tuku + 48 a PH kg bílkovin +49 jsou parametry, které dokazují, že se jablko neodkulilo daleko od stromu výborného rodokmenu.

Testace

Že býk Eman může dělat radost chovatelům nejen svými výsledky v plemenných hodnotách můžou dosvědčit chovatelé, u kterých byl tento plemeník před čtyřmi lety natestován a mají po něm ve svých stádech dcery. Jsou i takoví šťastlivci, kteří mají v chovu dcery tři. Za všechny můžu jmenovat Starojicko a.s., kde tři dcery EMANa při průměrné užitkovosti 8.470 kg mléka převyšují své vrstevnice o +550 kg mléka. Že tyto dcery jsou nadprůměrné nejen v produkci, ale rovněž se vyznačují velice dobrým exteriérem, svědčí i jejich hodnocení bonitérem Svazu chovatelů holštýnského skotu. Dvě dcery mají celkové hodnocení G+ 82 a třetí G+ 83.  Hodnocení vemene a končetin nekleslo u všech Emanek  ani v jednom případě pod 81 bodů.  Že kombinace výborné užitkovosti s velmi dobrým exteriérem u potomstva EMANa funguje, je možno ukázat i na dalším příkladu z chovu ZEMSPOL Studénka. Tři dcery EMANa převyšují v dojivosti své vrstevnice ve stádě o +1.741 kg mléka (průměrná užitkovost dcer je 10.495 kg). Nejlepší Emanka 126414-704 dosáhla hranice 14.000 kg mléka, přičemž na jejím celkovém hodnocení G+ 81 budí pozornost zejména hodnocení vemene G+84.

Samozřejmě po testačním připařování je většina chovatelů, kteří  mají ve stádě jen jednu nebo dvě dcery, ale i tak je příjemné při návštěvě chovatele vidět ve stáji právě ony dvě dcery po EMANovi, které vypadají dobře a převyšují v dojivosti své vrstevnice, jako například v Libinské a.s. o +785 kg, ve VOD Stěbořice o +1019 kg, či v ZD Jeseník +913 kg mléka. Právě na jesenicku ve vazné stáji Domašov jsou dvě typické představitelky dcer otce EMANa, které mimo výše uvedenou produkční zdatnost oproti vrstevnicím, se vyznačují velice líbivým exteriérem. Jsou to zvířata středního rámce, s velmi dobře utvářeným vemenem, kdy zejména výška zadního upnutí vemene je výtečná a obě Emanky lahodí oku svými excelentními končetinami. Ty se jim více než hodí, protože celé stádo se od jara do podzimu může kochat horskou přírodou při pastvě.  Když jsem ale viděl, jakou mohutnou sousedku u žlabu více užitková Emanka vyfasovala, můj obdiv k tomuto zvířeti ještě vzrostl. Ukojit svoji žravost a metabolické puzení k vysoké mléčné produkci oproti fyzicky daleko více disponované sousedce tedy nemá ani trošičku jednoduché, ale svoji užitkovostí i exteriérem dokazuje, že se umí prosadit.

Že se dcery plemeníka EMANa doposud umějí prosadit není pochyb, a je velice pravděpodobné, že to samé dokáží také jeho dcery z druhého nasazení. Mimo produkci se dcery EMANa vyznačují solidním vemenem, dobrým užitkovým typem a zejména a především výtečným utvářením končetin (+6,3). Motýla Emanuela s Makovou panenkou bychom měli nechat poletovat ve Večerníčku, ale býka EMANa a jeho inseminační dávky bychom v kontejnéru určitě dlouho nechávat neměli. Přeci radost dětí a chovatelů za to stojí!

Lumír Křístek, Genoservis a.s.