Homepage poradenstvi clanky rodiny-krav 306-winda-vyjimecna-krava-z-moet-skalicka

17.11.2003

WINDA ? VYJÍMEČNÁ KRÁVA Z MOET SKALIČKA


WINDA ? VYJÍMEČNÁ KRÁVA Z MOET SKALIČKA

Když jsme před více než dvěma roky (v září 2001) napsali, že tato ? ještě jalovice ? č.116583-614 (WINDA) ? je nakontraktována na produkci býků v Evropě a Severní Americe, málokdo tomu tehdy věřil. Řada logických pochybností, jestli je možné krávu stojící v ČR využít šířeji k produkci býků, je zodpovězena.

Syn WINDY ? GABLE  NXA-209 (Dutch Boy) ? je testován v Německu velkou plemenářskou společností SRV (ročně testují 120-130 býků). Nejznámějším býkem této firmy je MANAT. Ředitel této společnosti, Dr. Erwin Brade, rovněž čeká na narození dalšího syna WINDY, kterého chce koupit jako malého býčka do vlastní inseminační stanice. A do třetice ? mají zájem o natestování GAWINa (Garter x Winda) ? který bude k dispozici na začátku příštího roku. O GAWINa projevil také mimořádný zájem pan Albert Cormier, který jej chce natestovat v programu firmy GENERVATIONS (majitel CHAMPIONa). Jeho zájem je pro náš program o to cennější, že Albert Cormier tuto rodinu skutečně velmi dobře zná.
Říká: ?Je to jedna z nejzajímavějších rodin se kterou jsem pracoval. Pen-Col Celsius Dewdrop je skutečně nádherná Celsiovka. Winda, kterou jsem po otelení viděl snad 3x, je možná ještě lepší. Obzvlášť má fantastický mléčný charakter.?

Jaká je ?story? WINDY u nás? Albert Cormier v roce 1999 dodal do společného programu s našimi chovateli pouze dvě embrya po Winchestrovi z krávy Calbret Bellwood Darlin. Embrya byla přenesena v chovu, se kterým Genoservis dlouhou dobu velice dobře spolupracuje ? AGRAS Bohdalov, a.s. Přáli jsme si dvě věci: především aby zůstala alespoň nějaká březost, a pokud březost bude, aby to byla jalovička. Pro produkci býků to byl již poněkud pozdní Winchester. Štěstí nám přálo ? dvě embrya ? dvě březosti ? dvě jalovičky. Jedna zůstala Bohdalovu - č.116582-614 (rovněž z ní budeme testovat býka po Garterovi), druhá patřila Albertovi Cormierovi, od kterého Genoservis tuto jalovici koupil za 5.000 USD.


Je třeba říct, že mezi jalovicemi ve stáří 3 měsíců nebyl v podstatě žádný rozdíl. A i dnes pravá sestra v Bohdalově vypadá velmi dobře.
Další příběh WINDY je již dnes chovatelům holštýna dobře znám. V září 2001 (ve stáří 13 měsíců) vyhrála kategorii jalovic v Přerově, v květnu tohoto roku zvítězila v Přerově v kategorii mladých krav. ?Zvítězila především díky vyjímečné harmonii při skvělém mléčném charakteru, výborných končetinách a velmi dobrém vemeni. Co ji lze vytknout, je jen průměrná hloubka těla a šířka hrudi.  Nicméně její výška je obdivuhodná ? při hodnocení v dubnu 2003 měřila 152 cm v kříži,? říká vedoucí farmy Marián Pekárek.
WINDA byla v dubnu hodnocena VG-86, vemeno VG-87, v září ukončila laktaci za 305 dnů 11.760 kg mléka ? tuk 4,91% - protein 3,02%. Tato laktace potvrdila mimořádnou sílu této rodiny v produkci tuku. Pro zajímavost ? vynikající bába WINDY ? Pen-Col Celsius Dewdrop VG-88 ? nadojila na 1. laktaci za 365 dnů 12.798 kg mléka, 5,6% tuku a 3,3% proteinu.
Když jsme již u Dewdrop, je třeba se zmínit, že z této Celsiovky prodáváme rozprověřeného býka DIALa (Esquimau). Je snad zajímavé podotknout, že 10 generací matek zpět v této rodině bylo hodnoceno minimálně VG-86 !!!

Dcery WINDY
Mimo třech synů po Dutch Boyovi se narodily rovněž dvě jalovice z ET, obě vypadají velmi dobře, o čemž svědčí i vítězství jedné z nich ? WINNY (123310-709) v kategorii jalovic PŘEROV 2003.

Poslední zajímavý údaj z USA ? plná sestra WINDY - Bo-Irish Winch Darcie ukončila 1. laktaci za 365 dnů 19.565 kg mléka ? 4,0% tuk ? 3,2% protein. Na konci laktace dojila stále 54 kg mléka, byla hodnocena VG-85 a je chována u pana Gary L. Housnera.


Karel Novosad