Homepage poradenstvi clanky rodiny-krav 304-hillary-vysoky-protein-a-skvely-typ-z-iowy

08.09.2004

HILLARY : VYSOKÝ PROTEIN A SKVĚLÝ TYP Z IOWY


HILLARY : VYSOKÝ PROTEIN A SKVĚLÝ TYP Z IOWY

Dnes jí je dvanáct let. Ukončila svoje produkční  léta, ale stále je široká, kapacitní a vypadá jako by ji právě klasifikovali na EX-94. Královna stáje Henkeseen Trenta Henkese v Iowě, Henkeseen M Hillary. Její rekord je 19.233 kg mléka, 4,1% tuku a 3,5% bílkovin, ale zajímavější možná bude jejích 65 registrovaných potomků a dalších 75 zmrazených embryí na celém světě. Sedm jejích dcer je klasifikováno jako EX a synové se zařazují mezi aktivní a prověřené býky. Zkrátka, Hillary má v Henkeseen stádě zvláštní výsady.

Síla proteinu
Hillary je bezpochyby nejlepší dcerou Curries-M Holiday. Holiday byl syn Ned Boye a krávy po Valiant ? silný kros z hlediska proteinu. Fakticky, Holiday má dnes přes 27 tis. dcer na celém světě, ale když pomineme vysoký protein, jeho hodnoty měly už jen málo k rozrušení. ?Mléčné? hodnoty byly docela respektovatelné, ale jeho skóre pro typ, dlouhověkost, somatiku a plodnost dcer se jevilo celkem skromně. Holiday dává ve svém rodokmenu ?odlišnost? otcovské linie a Hillary čistě předává vynikající typ 94 bodové matky Henkeseen Mark Marci, 88 bodové babičky po Chairman a 84 bodové prabáby po Conductor. Skutečnost, že v této rodině se dědí skvělé typové znaky, potvrzuje i 6 EX dcer krávy Mark Marci, ale světovou proslulost zajistila až Hillary.

Impozantně osobitý
Více než tucet synů Hillary jsou aktivními býky. Spojení s Blackstarem Emory bylo zatím největším úspěchem, působí po něm 2 prověření býci v Severní Americe. Henkeseen Hillcrest je její nejlepší syn s úžasným skóre EX-94. Hillcrest kombinuje solidní produkci s dvěma body pro typ, 3,93 pro konstituci, 3,18 pro výšku a 3,57 pro hloubku těla. Jeho plný bratr, Henkeseen Emperor, je prověřený býk z Kanady se solidními hodnotami a nyní působí v jižní Koreji. Plná sestra těchto býků, EX- Henkeseen Hills Emerald, nyní v majetku Adolfa Langhouta z Holandska, pokračuje v předávání  typu, tak typického pro tuto rodinu. Jsou to synové Durham z Henkeseenu s 89 body, Convincer ? 88 v majetku Farnear Holsteins, 88 bodový Hershel ? majitel je James Martin, Ricecrest Marshall s 88 body a Webster (86 b.), oba vlastní Darin a Sonya Burnikelovi

Japonský vliv
Hillary je prominentním jménem v japonském holštýnském chovu. Tři z jejích synů jsou v japonské TOP 50, býci po Rudolphovi, Bellwoodovi a Dombinatorovi. I její dcery si vedou velmi dobře. Velkou pozornost budil kros s býkem Mason. Jejich dcera, Henkeseen Mason Handi EX-92, je nominována na nejlepší dceru Hillary, která se prezentuje mezi dalšími 50 kravami ve stádě Henkeseen. Její rekord je 19.764 kg mléka, 4 % tuku a 3,3% bílkovin. V Henkeseen mají v oblibě výstavy a show, proto rádi pracují s exteriérově zajímavými býky. Trent a Leslie Henkeseenovi mají dvě děti, Leaha (14) a Matta (13), kteří dodávají do výstavních kruhů tu správnou energii a nadšení.

V minulých měsících byla upoutána pozornost na rodinu Hillary prostřednictvím Marshallových dcer. Minulý rok v Summer Event byla prodána Henkeseen BWM Midnite VG-87. Koupil jí Darel Richards z Darita Holsteins v Indianě. Tato kráva je dcerou Henkeseen Rud Heidi EX-90 (Hillary x Rudolph). Po jednom roce vyprodukovala 51 embryí ze 4 výplachů pro svého nového majitele ? byla letos znovu prodána. Její plná sestra, Henkeseen BWM Heidi VG-87 byla prodána jako tele Davidu Franzerovi na Crockett Farms v Ohiu. Obě sestry jsou velmi zajímavé pro produkci býků a embryí. ?Snažíme se uskutečnit alespoň jeden opravdu výborný prodej ročně?, komentuje Henkes. ?Každý prodej je středem pozornosti a pokud splníte požadavky nového majitele, je to reklama pro vás, pro vaše stádo.? A tyto dvě sestry jsou dobrou investicí pro jejich nové majitele.

Stabilita
Z dalších býků patřících do této rodiny má nejvyšší skóre Manfred VG-89 (Henkeseen Mandy), pak je tu Marshall, stejně tak dobrý jako Addison ? VG. Taktika Trenta Henkese spočívá v udržování dobrého typu, zejména síly kostry, kombinovaného s dobrou produkcí zajišťují produkci dalších zvířat atraktivních pro domácí i mezinárodní kupce. Používání býků, kteří mohou prodloužit schopnost udržet stabilitu v rodině krav přes celé generace, prodlužuje jejich ?čas na výsluní? a je zajímavým aspektem v chovu skotu. A stabilita je jedna z věcí, kterou rodina Hillary vlastní, spolu s vysokým proteinem a solidním typem.
Doug Savage, Holstein International, srpen 2004
přeložila Lucie Rulfová