|  | Homepage
 ➝ poradenstvi
 ➝ clanky
 ➝ reprodukce-skotu
 ➝ 81-faktory-nejvice-ovlivnujici-vysledky-reprodukce-dojnic 06.12.2007
 FAKTORY NEJVÍCE OVLIVŇUJÍCÍ VÝSLEDKY REPRODUKCE DOJNIC
 
S chovem dojnic nutně souvisí snaha o vytváření pozitivního hospodářského 
výsledku – ekonomického zisku. Zde je třeba zmínit diskusi o „ekonomické 
užitkovosti“. Nejlepší ekonomický výsledek lze dosáhnout při maximální 
užitkovosti pro daný genofond stáda, se zachováním dobrého zdravotního stavu a 
dobrých výsledků v reprodukci. Tvrzení některých chovatelů, že záměrně, z 
ekonomických důvodů, nedosahují produkce, kterou by jim umožnil genofond jejich 
stáda, je možno považovat spíše za zdůvodnění vlastního chovatelského neúspěchu, 
než za racionální podnikatelské rozhodnutí. 
 
Nejpohotovější a poměrně objektivní údaj pro posouzení produkční výkonnosti 
chovu je denní dodávka na ustájenou dojnici do mlékárny. Toto číslo zohledňuje 
skutečnou užitkovost na skutečný den mezidobí a tržnost mléka. Nejlepší chovy v 
ČR dodávají denně na dojnici kolem 28 kg mléka. Tyto chovy jsou ekonomicky 
stabilní, jsou schopné investovat a vytvářet zisk.V následující tabulce je 
vyjádřena denní produkce stáda přepočtená na dojnici na druhé a další laktaci 
(nezohledňuje zvířata na první laktaci) ve vztahu k průměru uzávěrek v kontrole 
užitkovosti, při  uvedené průměrné servis periodě.
 
uzávěrky v KU(kg mléka) SP (dny) denní nádoj(kg 
mléka)7.850 105 21,5
 9.000 150 21,5
 9.000 105 24,5
 Z uvedených 
údajů se dá předpokládat, že stádo s uzávěrkami laktace 7.850 kg mléka a SP 105 
dnů bude mít lepší provozní hospodářský výsledek než stádo s uzávěrkami 9.000 kg 
mléka a SP 150 (horší obrat stáda, náklady na inseminace, pravděpodobné 
zdravotní problémy). Nejlepší provozní hospodářský výsledek lze důvodně očekávat 
od stáda s uzávěrkami 9.000 kg mléka a SP 105 dnů.
 
Genofond nebo prostředí ?V posledních letech se zhoršená 
reprodukce dojnic stává světovým problémem. Odborníci diskutují o možné 
negativní genetické korelaci mezi produkcí a reprodukcí. Spíše však převládá 
názor, který dává zhoršenou reprodukci do souvislosti s negativním tlakem 
prostředí na zvířata s vysokou užitkovostí. Prostředí je zde chápáno jako soubor 
vnějších faktorů působících na zvířata (výživa, teplota, kvalita ovzduší, 
povrchy podlah chodeb a loží, světlo, infekční tlak, hluk, citlivost 
manipulace).
 
PODSTATA ÚSPĚCHU V REPRODUKCI ?Involuce dělohy po 
porodu
 Bez rychlého a správného průběhu involuce dělohy nelze očekávat 
včasnou graviditu. Negativně se zde obvykle promítají chyby ve výživě 
suchostojných dojnic a dojnic v přípravě na porod, zásadní vliv má kondice 
zvířat. Metabolická onemocnění před a po porodu (hypokalcémie, ketoacidóza, 
steatóza jaterního parenchymu) negativně ovlivňují involuci dělohy například 
tím, že nedochází k dostatečné kontrakci svalových vláken v děloze. Dále vlivem 
působení patologického procesu a obvykle současně deficitu energie dojde k 
oslabení imunitního systému. Často nastává spolupůsobení uvedených mechanismů a 
výsledkem bývá mnohdy na léčbu neodpovídající endometritida, která je způsobená 
běžnou stájovou mikroflórou. I po vyléčení onemocnění je naděje na graviditu 
významně snížená.Funkčnost hypothalamo-hypophyzo-ovariálního řídícího systému. 
Jedná se o soubor hormonů, jejichž působení je propojeno vzájemnými a zpětnými 
vazbami. Tento složitý mechanismus řízení je velmi snadno zranitelný působením 
zátěžových faktorů vnějšího (stres) i vnitřního prostředí (patologické stavy). 
Velmi závažné se ukazuje negativní působení hormonů kůry nadledvin (stresové 
hormony). Tepelný stres, stres z neadekvátní výživy, stres z nešetrné 
manipulace, stres ze špatného mikroklimatu a pod. může způsobit zejména poruchy 
ovulace.
 
Příznaky říjePro inseminaci ve správnou dobu je nezbytné 
mít v chovu přesnou evidenci nástupu příznaků pravé říje. Bez této informace 
nelze dosáhnout dobrých výsledků v reprodukci.
 
Embryonální mortalitaVýznamně ovlivňuje výsledky 
reprodukce (může dosahovat až 30%). Zde se opět významně uplatňuje stresová 
zátěž, rozhodující význam má respektování zásad správné výživy.
 
SPRÁVNÁ VÝŽIVAKrmná dávka musí vždy vycházet z 
fyziologických potřeb zvířat. Koncentrace živin musí zajišťovat dobrý zdravotní 
stav a současně má pokrýt všechny potřeby pro maximální produkci. Zdravotně 
nezávadná krmiva jsou první a základní podmínkou pro udržení dobrého zdravotního 
stavu a následně výsledků v reprodukci. Největší riziko představují v krmné 
dávce metabolity vznikající při rozkladu bílkovin (hnití bílkovinné senáže), 
zejména biogenní aminy, dále exogenní kyselina máselná vznikající při sekundární 
fermentaci konzervovaných krmiv. Velmi závažné důsledky může mít zkrmování 
zaplísněných krmiv s obsahem plísňových toxinů. Zkrmování uvedených biologicky 
aktivních látek má v prvé řadě dopady na onemocnění končetin (aseptický zánět 
škáry), onemocnění mléčné žlázy (počty SB, mastitidy), poruchy pohlavního cyklu 
(zejména ovulace), zhoršená involuce dělohy po porodu, vysoká embryonální 
mortalita.Prevence popsaných stavů spočívá ve správné technologii výroby 
objemných krmiv a s tím související dostatečné dimenzi techniky v roslinné 
výrobě. Těžko si lze představit podnik, který sklidí v žádoucí kvalitě píci z 
tisíce hektarů pomocí jednoho starého torona. Přesto se o srovnatelné “hrdinské 
činy” stále některé podniky pokoušejí a každý další rok jsou pracovníci těchto 
podniků překvapeni, že jim v průběhu třítýdenní sklizně “do toho zapršelo”. Pod 
ekonomickým tlakem, kterému je výroba mléka vystavena podobných podniků rychle 
ubývá. Kvantitativně správně sestavená krmná dávka zajišťuje zvířatům dostatek 
všech živin ve správných vzájemných poměrech. V této souvislosti je třeba ve 
výživě dojnic respektovat doporučené dávky jednotlivých živin a funkčnost 
systému výživy kontrolovat pomocí kontrolních mechanismů v jednotlivých fázích 
laktace.
 
Živiny v krmné dávce lze sledovat podle následujícího 
schématu:• PŘÍJEM  SUŠINY – snaha o maximalizaci příjmu
 • 
N-LÁTKY – množství, koncentrace, poměr RDP, RUdP
 kontrolní mechanismy – 
močovina v krevním séru
 • VLÁKNINA – ADF, NDF, NDF f.F., 
struktura
 kontrolní mechanismy – přežvykování, pH a kyseliny v bach. obsahu, 
(tuk v mléce)
 • ENERGIE – cukry, škrob, tuk, chráněný tuk
 kontrolní mechanismy – kondice,  pH a kyseliny v bach. obsahu
 (bílkovina a tuk v mléce)
 • MAKROPRVKY –  Ca, P, Mg, K, Na
 kontrolní mechanismy – obsah v krevním séru, obsah v moči, Ca - obsah v 
kostech
 • MIKROPRVKY – Zn, Cu, Se, Co, Mn
 kontrolní mechanismy – ? 
obsah v krevním séru ?
 • VITAMÍNY – A, D, E
 kontrolní 
mechanismy – obsah v krevním séru
 
Koncentrace a množství živin pro jednotlivé kategorie a fáze laktace jsou 
velmi komplexně zpracovány v publikaci Národní akademie věd ve 
Washingtonu.Nutrient Requirements of Dairy Cattle Seventh Revised Edition, 
2001
 Subcommittee on Dairy Cattle Nutrition, Committee on Animal Nutrition,
 Board on Agriculture and Natural Resources, National Research Council;
 NATIONAL ACADEMY PRESS, Washington, D.C.
 
Ve většině chovů jsou doporučené potřeby živin ve výpočtu krmných dávek 
respektovány. Všichni výrobci minerálních a vitaminových doplňků se snaží 
dotovat potřebné prvky v dostatečném, často až nadhodnoceném množství. 
 
 
 |