Homepage poradenstvi clanky reprodukce-skotu 363-otestujte-svoji-sikovnost-v-detekci-rije

12.11.2007

Otestujte svoji šikovnost v detekci říje.


Pouze dokonalé sledování říjí je jedinou cestou k maximálnímu využití potenciálu, který s sebou přináší inseminace.
Bohužel , detekce říjí se mnohdy nachází na posledních místech v seznamu věcí, které se na farmě musí každý den provést.Ve skutečnosti se opravdu příjde jen asi na 50% říjí.Jinak řečeno, každá druhá říje nám unikne.
Dobrou zprávou je, že detekci říje lze relativně snadno zlepšit.Trochu obětovaného času a znalostí může zlepšit detekci na vaší farmě.

Udělejte si teď malý test svých znalostí: 

1. Průměrná délka říje je :

a. 2-6 hodin
b. 6-10 hodin
c. 8-12 hodin
d. 16-20 hodin

Odpověď: Průměrná délka trvání pravé říje je 8 – 12 hodin. Praxe ukázala, že asi 30% krav má délku říje kratší jak 4 hodiny.

2. Primárním znakem říje je „stání“ zvířete, když na něj naskakují ostatní krávy. A co kráva , které naskakuje, je také v říji?

Odpověď: Možná ano , může být v říji . Asi 65- 70 % zvířat, které naskakují na své „kolegyně“ je také v říji. Dalších 18-20 % je v předříjnovém období a budou ve !stojícím stádiu „ během dalších 10-20-ti hodinách.Cca 7-9 % vskakujících zvířat je v poříjnovém stádiu.Můžete si u těchto zvířat všimnout stop krve v cervikálním hlenu.Zbytek těchto zvířat je v luteální fázi cyklu.

3. Nejvhodnějším časem pro sledování říjí je: 

a. Brzy ráno a pozďe večer.
b. Pozdě ráno a brzy večer
c. V poledne. 
d. Pokaždé kdy jdete kolem.

Odpověď: Brzy ráno a pozďe večer jsou ty nejlepší období pro sledování říjí.Studie ukázaly, že frekvence projevů říje začíná narůstat kolem 20:00 a dosahuje vrcholu pozdě v noci a brzy ráno.Nejnižší aktivita je cca od 10:00 do 19:00 hodin.Kontrolou říjí v období, kdy dochází k jejich největšímu projevu , můžete zvýšit svoji šanci na zjištění říjící se krávy . Nejlépe je věnovat sledování říjí 20-30 minut brzy ráno a pozdě večer .


4. Správně nebo špatně: Pokud sledujete říje při jiné práci/například krmení, úklid kotců a dojení/,je zbytečné věnovat extra čas jen pro sledování říjí.

Odpověď: Zcela špatně. Nemůžete dobře sledovat říje, pokud provádíte jinou práci.Jedná se o činnost, která by měla mít maximální prioritu. Musíte proto věnovat extra čas pro sledování všech zvířat. Doba 20-30 minut dvakrát za denně se doporučuje proto , aby všechna říjící se zvířata měla dostatek času se projevit.

5.Primárním projevem říje je ochota zvířete nechat na sebe skákat ostatní krávy. Pak tu jsou ostatní projevy, kterým říkáme sekundární projevy, které mohou pomoci při identifikaci říjící se plemenice kterou si blíže prohlédneme.Uveďte aspoň pět sekundárních říjových projevů, které sledujete při detekci říje:

Odpověď: Některé z těchto sekundárních projevů říje jsou: naskakování na jiné krávy, nervozita ,očichávání vulvy a moči u ostatních zvířat, zarudnutí a otok vulvy s výtokem čirého hlenu, ošoupaná srst na kořeni ocasu, krávy jakoby něco vyhledávaly.Zpozorováním dvou nebo více sekundárních pohlavních znaků umožní najít krávy v říji , i když je zrovna nevidíme ve stojícím stádiu.

6. Správně nebo špatně: Zvířata , která jsou přeháněna , nebo jsou krmena, lépe ukazují projevy říje. Proto tyto činnosti jsou dobrou příležitostí k vyhledávání říje.

Odpověď: Špatně. Projevy jako naskakování zvířat na sebe se při přehánění krav objevují i u zvířat které v říji nejsou / například naskakování v těsných přeháněcích uličkách/.

7.Správně nebo špatně: Inseminace by měla proběhnout do 24 hodin po prvním projevu ochoty k stání, tím je šance k zabřeznutí nejvyšší.

Odpověď: Správně . Ovulace nastává 25 – 30 hodin po začátku stádia ochoty k stání.To zlepší šance zabřezávání, spermie tak mohou vyčkat příchodu čerstvě ovulovaného vajíčka.Před tím , než jsou spermie schopny oplodnění, prodělají stádium kapacitace /cca 6 hodin/. Spermie mohou žít v reprodukčním traktu zdravé krávy 24 – 36 hodin , naproti tomu čerstvě ovulované vajíčko je fertilní na krátkou dobu. Proto spermie musí být dodány do reprodukčního traktu ,prodělat kapacitaci a jbýt připraveny oplodnit čerstvě ovulované vajíčko. Pokud víme kdy začala říje/ kráva stojí/ , je lépe inseminovat dříve, než později.

8. Správně nebo špatně: pokud je kráva zjištěna ve stádiu „stání“ a inseminována,pak pokud se u ní objeví krev/po třech dnech/, určitě nezabřezla.

Odpověď: Špatně. Dva až tři dny po říji se u řady krav ukáže krev v hlenu. Po říji dojde k prasknutí některých krevních kapilár v děložní sliznici jako reakce na změnu hladiny estrogenu v krvi. Po prasknutí kapilár se krev dostane z dělohy ven spolu s cervikálním hlenem a můžeme jej spatřit na ochodu krav. Tento projev je dobrým indikátorem ovulace a určitě by se měl zaznamenat, ale rozhodně není indikátorem toho, zda kráva zabřezla nebo ne.

Přesná detekce říje a je nutná k pro dobré výsledky v inseminaci na vaší farmě. Nic nenahradí kvalitní vizuální sledování říje a všechny pomocné prostředky jsou dobré, ale nejsou tak efektivní .

Horizont 8/2007 Dvorský