Homepage poradenstvi clanky postrehy-z-farem 289-zeras-a-s-radostin-nad-oslavou-dalsi-v-rade-podniku-s-plosnym-hodnocenim-exterieru-prvotelek

18.11.2004

ZERAS A.S. RADOSTÍN NAD OSLAVOU DALŠÍ V ŘADĚ PODNIKŮ S PLOŠNÝM HODNOCENÍM EXTERIÉRU PRVOTELEK


ZERAS A.S. RADOSTÍN NAD OSLAVOU DALŠÍ V ŘADĚ PODNIKŮ S PLOŠNÝM HODNOCENÍM EXTERIÉRU PRVOTELEK


Jedním z podniků, který již v průběhu roku 2002 přistoupil k plošnému hodnocení, je i ZERAS a.s. Radostín nad Oslavou. Hodnocení prvotelek probíhá v pravidelných předem dohodnutých intervalech.

V současné době je ohodnoceno 342 prvotelek. Celková průměrná známka za exteriér je 79,76 bodů. Z tohoto počtu je 80 prvotelek po otcích testovaných býků firmy GENOSERVIS. Celková známka této skupiny je 79,20 bodů. Ostatních 262 hodnocených prvotelek je s průměrným počtem bodů 79,93. Tuto skupinu tvoří prvotelky prověřených býků různých proveniencí, včetně prvotelek pocházejících ze společného programu, kdy jsou nakupována embrya ze zahraničí anebo jde o potomstvo z tohoto programu. Ta část prvotelek , která pochází po ET, tvoří v této skupině bodově významnou část a celkově posouvá průměr hodnocení celé skupiny nahoru.
V letošním roce 2004 bylo 13 prvotelek ohodnoceno celkovou známkou VG. Šest takto hodnocených prvotelek je ze společného programu ET, pět je po prověřených býcích a dvě prvotelky jsou po našich býcích z testace.  

Karel Kratochvíl ? Genoservis a.s. - PS Výčapy