Homepage poradenstvi clanky odchov-telat-a-jalovic 89-jak-krmit-jalovice-levneji

06.12.2007

JAK KRMIT JALOVICE LEVNĚJI


Krmivo tvoří 60 – 70% celkových nákladů na odchov jalovic. Farmáři a kooperátoři, kteří odchovávají mladý dobytek, však jen zřídka mají pod kontrolou náklady na jejich krmení.

Filozofie krmení jalovic se odlišuje od krmení krav. Chovatelé krmí dojící krávy dávkou s vysokou koncentrací živin, aby  si byli jistí, že jejich produkce nebude limitována. Jalovice musí být krmeny dávkou, kde je obsah živin pod přísným dohledem.
V tomto článku najdete určité body, které můžete použít pro kontrolu nákladů na krmení u vašich  jalovic.

Přírůstek
Dobrá výživa jalovic začíná u pochopení jejich potřeby živin. Potřeba živin a filozofie krmení mladých rostoucích zvířat je odlišná od krmení krav.
Potřeba energie a proteinu u jalovic velkých plemen, které mají přírůstek 0,8 kg/den, je prezentována v tabulce.

Tabulka: Potřeba energie a proteinu u jalovic velkých plemen pro přírůstek 0,8 kg/den

   

Váha jalovice

Položka jednotka 140 280 400 550 Příjem sušiny kg/den 4,3 6,3 8,9 12,4 NL % 7,8 6,9 6,5 6,1 Nerozpustný protein % 18,1 15,5 13,9 12,1 Rozpustný protein % 27,9 30,4 32 33,9 VSŽ % 31 30 29,2 28,6

Tyto hodnoty platí pro teplotně neutrální prostředí. Protože jalovice jsou obvykle chovány venku, mimo termoneutrální  teplotní interval, musíme proto brát v potaz stres z horka nebo ze zimy, pokud sestavujeme krmnou dávku. Speciálně jalovice potřebují více energie, pokud je teplota pod bodem mrazu, vysoké znečištění srsti, průvan a nedostatek slunce v podmínkách, kde jsou jalovice ustájeny. To vyžaduje větší potřebu energie pro zvířata. Potřeba energie je větší i pro zajištění dobrého růstu jalovic.
Vliv podmínek prostředí na potřebu energie je jiný u 136 kg jalovice, nebo u jalovice s váhou 454 kg. Jak zvíře zvětšuje svojí váhu a kapacitu bachoru, stává se více odolným vůči chladnému, vlhkému a špinavému prostředí. Ve většině případů u mladých jalovic, je lepší zabezpečit čisté a suché ustájení, než překonávat nevyhovující podmínky krmením s větším obsahem energie.

Nezakrmujte své jalovice
Překrmování jalovic energií většinou vede k tloustnutí. Tyto jalovice pak mají problémy s telením a většinou i metabolické poruchy po otelení.
Obsah bílkovin v dávce má také vliv na kondici, ale překrmení energií hraje hlavní roli při tloustnutí. Pokud máte tlusté jalovice, musíte snížit obsah energie v krmné dávce tím, že do ní zařadíte nízkoenergetická objemná krmiva jako je např. sláma, nebo omezíte množství krmiva.

Používejte objemná krmiva s vysokou objemovou váhou
Protože objem je největší složkou krmné dávky jalovic, má jeho cena patřičný vliv na náklady odchovu. Krmiva s vysokou objemovou váhou, jako např. kukuřičná siláž, jsou většinou nejlevnějším objemným krmivem na farmě.
Kukuřičná siláž se však musí jalovicím krmit jen v omezeném množství, protože obsahuje hodně energie a může způsobit tloustnutí zvířat.
Pro krmnou dávku jalovic je nejlepší vojtěšková senáž, hlavně pokud se jedná o kategorii zvířat do 360 kg. Můžeme však krmit i levný objem, jako siláž z kukuřičných stvolů, travní senáž, GPS, cukrovarské řízky  nebo slámu.
Krmivo pro jalovice musí být dobře uskladněno, dobře zfermentováno a prosté plísní i hniloby. Pokud je energie a protein  v krmení  jalovic deficitní,  je snadné je doplnit  jadrnou směsí, ale vždy s ohledem na výslednou cenu krmné dávky.

Krmte protein rozumně
Potřeba energie a bílkovin u jalovic se vyvíjí. Čím rychleji jalovice rostou, tím více proteinu potřebují v krmné dávce. Zkrmování pouze vysokých dávek proteinu nefunguje jako prevence tloustnutí nebo zabezpečení správného růstu. Jako prevenci ztloustnutí jalovic používejte dávky s obsahem energie úměrným podmínkám prostředí.
Krmení  potřebného  množství proteinu jalovicím zabezpečí správný vývin rámce. Překrmování  bílkovinnými krmivy je však plýtváním a nemá již žádný vliv na růst zvířat. Pokud překrmujeme bílkovinou, zvířata veškeré přebytky dusíku vyloučí  močí z těla ven.To nejen zatěžuje peněženku chovatele, ale i životní prostředí.

Neplýtvejte
Provozní zkoušky odhalily, že chovatelé jalovic někdy překrmují jalovice vitamíny a minerálními prvky. To také ovlivňuje náklady na odchov. Nechejte si udělat rozbor krmiv a podle něj dodejte potřebné množství vitamínů a minerálních směsí. Neposkytujte zvířatům vitamíny a minerální krmiva adlibitně. Zjistěte si přesnou potřebu fosforu, protože jeho překrmování má negativní vliv na ekologii.
Krmení jalovic je drahé. Buďte si jisti, že nemrháte krmivy. Mějte takové skladové prostory a krmné žlaby, kde lze spotřebu dobře kontrolovat a řídit. Někdy stačí dobře nastavit kohoutkovou zábranu u žlabu, nebo zvýšit hranu žlabu a spotřeba krmiva klesne, protože se ho tolik nerozhází.

Neskladujte objem nebo jádro tak, aby docházelo ke ztrátám. Nedávejte krmivo nikdy na podlahu, nebo dokonce na zem při krmení, ale vždy do žlabu, nebo na krmný stůl. Jalovice nekrmte nikdy adlibitně.

Hoarďs Dairyman, 2003,
přeložil Lumír Dvorský, Genoservis a.s. – PS Frýdek-Místek