Homepage poradenstvi clanky byci 317-er-latuch-fortune

10.09.2004

ER-LATUCH FORTUNE


ER-LATUCH FORTUNE

Americký TOP býk Stouder Morty dokazuje, že kombinace Formation x Aerostar může patřit k úspěšným. ER-Latuch Fortune, TOP 2 býk ve španělské TOPce, má stejný původ. Komplexní býk z Aberekinu je úspěšný výsledek kombinace Formationa ? specialisty na vemena, a pevné, vysokoproteinové krávy Latuch Aerostar Linda.

Někdy můžeme přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdybychom některé věci v minulosti udělali jinak. Co by se například stalo, kdyby dcera po býkovi Penstate - Latuch Ivanhoe Laura Star (narozena 1970) byla omezována ve využívání kvůli svým dcerám Star Lana a Mars Lorraine, které byly obě hodnocené pouze 60-ti body za exteriér? Naštěstí rodina Latuchových z Rockwoodu v Pennsylvánii nepřemýšlela o nějakém omezení dlouho.
V roce 2004 jméno Laura Star září coby zakladatelka stáda 175 krav. Na jejich webové stránce se dočtete: ?Navzdory současné ekonomice výroby mléka jsme velmi optimističtí co se týče budoucnosti vysoce kvalitních holštýnských krav.? Tento optimismus ještě zesílil v průběhu posledních několika měsíců, kdy se z této rodiny začali prosazovat býci. V dubnovém čísle časopisu Holstein International byl publikován článek o americkém Top TPI býkovo Latuch Rolex. Tento měsíc se podíváme na jeho strýce ? ER-Latuch Fortune.

Chovatel
Stádo založil v roce 1945 Phillip B Latuch ? elektrikář v důchodu. V současné době se o organizaci stáda starají dva z jeho vnuků ? bratři Roger a David Latuchovi, společně s Rogerovým synem Andy a dalším zaměstnancem. Plemenářským cílem jsou krávy s funkčním typem a vysokou produkcí. Jejich kráva Latuch Ivanhoe Laura Star EX-92 a její potomstvo tento cíl naplňuje velice dobře. A neplatí to pouze na stádo Latuch. V 80-tých letech minulého století byla Latuch Laure Golden-Twin VG-85 (po Nuggetovi) jednou z několika málo krav této rodiny, prodaných pro holandský program ETAZON. Dobře známé holandské stádo Eastland vyprodukovalo krávu Eastland Golden VG-88 z jednoho z embryí Cleitus x Laurie. Zanedlouho tato rodina také zabodovala díky velkému vlivu na stádo, také díky obrovské schopnosti produkovat mléko. Navíc se velice dobře zapsala i linie rodiny ? díky Eastland Cahovi.
Nedávno rodinu Latuch navštívili holanďané. Roger Latuch: ?Bylo to překvapení, že na fotce okamžitě poznali Penstate. Zjistil jsem že se velice vyznají v našich kravách?. A holanďané se nepřišli pouze podívat, podepsali také kontrakty na embrya. Nyní jsou Latuchova zvířata velice žádaná pro jejich genetiku. A poptávka není pouze po jejich TOP kravách. Latuch Page VG-88 (BW Marshall x Patron x Leadman x Ned Boy) je nejčastěji kontraktovaná dvouletá kráva ze stejné linie jako Fortune či Rolex. Ale členové jiných linií z rodiny Latuch Star jsou kontraktováni také. Dvouletá Latuch BooneTheresa, GP-83, je dobrým příkladem. Tato dcera Ricecrest Booneho má v pozadí vynikající EX-91 dceru po Petem z Laury Star ze Demanda, Zacka, Beauticiana a Chairmana.

Otec Fortuneho
Shen-Val NV LM Formation (Leadman x Mark) dosáhl vynikající pověsti díky vysoké produkci mléka a přenášení vynikajícího vemene. Dobrý předpoklad tomu dala jeho bába Shen-Val Pete Fay VG-88. Tato dcera Straight-Pine Elevation Pete (Elevation x Fond Matt) má kromě obzvláště dlouhého těla také super vemeno, které je i v jejích 18 letech věku stále nad hleznem. Formationovy kvality byly většinou využity v USA s množstvím synů, kteří dosáhli vysoko v TOP žebříčcích. Nejznámější jména jsou Stouder Morty, Opsal Finley, Peckstein Formation Bret, Norz-Hill Form Wizard, a Timlynn Throne. Mimo USA je počet Formationových synů limitován. Nejreprezentativnější pokračovatel Formationa v Evropě je Fortune ve Španělsku.

Rodina Fortuneho
Potomstvo Latuch Ivanhoe Laury Star EX-92 je již využíváno více jak tři desetiletí. Nicméně Ned Boyova dcera Latuch Ned Boy Luka VG-86 získala velice prominentní postavení. Díky EX Leadmanově dceři a EX Patronově bábě se dostala na úroveň populární krávy Latuch Page (po BW Marshall).

V kombinaci s Aerostatem, Luka vyprodukoval vynikající krávu Latuch Aerostat Linda VG-88. Je popisována jako velká kráva s dobrou šířkou těla a pevnými končetinami. Stejně vynikající je i v produkci proteinu. Na druhé laktaci vyprodukovala za 365 dní 15.005 kg mléka, tuk 3,9% a protein 3,8%.
Narodilo se jí hodně potomků z ET. Její dcera Robin po Bellwoodovi je matka vysoko postaveného syna Martyho ? Latuch Rolex. Latuch Samson, syn Wells Catalysta z Lindy, je úspěšně prověřený současný býk v Japonsku. A v kombinaci s Formationem vyprodukovala býka prověřeného ve Španělsku ? Fotruneho. Z kombinace Formation x Aerostar se Lindě narodilo více potomků. Kromě Fortuneho se ve Španělsku narodila také jalovička, ale v roce věku uhynula. Ve stádě Latuch se narodily také dvě její plné sestry, obě měly docela smolný život ? Latuch Formation Lira VG-85 si poranila kyčel, ačkoli se podle Rogera Latucha mohla vyvinout ve vynikající zvíře. Její plná sestra Latuch Formation Lori GP-84 uklouzla ve stáji. Je po ní velice slibné roční zvíře po Pagen-Ernwood Danem.

Období testace
Fortune  byl vykoupen a testován Aberekinem. Toto španělské družstvo o 5.000 členů bylo založeno v roce 1985, kdy testovali 5 býků ročně. Postupně se šlechtitelský program zvětšoval až na současnou testaci 50 býků ročně. Členové družstva jsou po celém Španělsku. Přes 80% býků, které Aberekin testoval, pochází ze zahraničních matek (60% USA, 20% Kanada, 20% Evropa).
Aberekin prorazil s New-World Empire, synem Emoryho z Snow-N Denises Dellia EX-95. Tento rok Fortune v popularitě Empireho překoná. Carlos Ugarte, genetik Aberekinu, si velice dobře pamatuje jak kupoval embrya po Formationovi z Latuch Aerostar Lindy. ?Ona i její rodina byli velice působiví díky vysoké produkci a potenciálu v proteinu, výborná vemena a pevné končetiny, a také dobrá dlouhověkost. ?Fortune debutoval v srpnu 2003 s 60 dcerami a souhrnným indexem ICO +1938. Během druhých hodnot v únoru 2004 se jeho index ICO (už na 127 dcerách) vyhoupl na +2082. To mu stačilo na druhé místo v TOP Španělsko ? hned za Edgemond Wade Six. Ugarte předpokládá, že Fortune přidá v srpnu dalších 10 dcer. Jeho nejstarší dcery jsou už 3 měsíce na druhé laktaci. Podle Ugarteho jsou to dobré produkční krávy. S plemennou hodnotou mléka 780 kg však Fortune není extrémní mlékař. Ugarte předpokládá, že ale půjde nahoru na základě předběžných 2. laktací dcer. Viděl celkem 25 dcer a popisuje je takto: ?Na prvním místě musím říct, že tato skupina jeho dcer byla neuvěřitelně konzistentní. Mají střední rámec a hloubku těla a to je jediná věc, která se může zlepšovat. Fortune nedělá ?show krávy?. Kromě tohoto jsou ale dokonalé. Jsou to perfektní krávy pro komerční farmáře. Mají velmi dobré končetiny, na kterých se pohybují velice lehce. A plemenné hodnoty pro vemeno u Fortuneho patří mezi nejvyšší včetně nepřehlédnutelně skvělého utvářením vemene.? To potvrzuje i hodnocení zevnějšku? střední rámce, velmi dobré končetiny a vynikající vemeno. Tyto čísla spolu s pozitivní hodnotou somatických buněk +0,33 zvyšuje jeho index dlouhověkosti (spolehlivost 42%). Poptávka po Fortunem je o to vyšší, že má lehké porody. A Fortune je zdráv a vesel, takže dávky mohou být směle vyváženy do všech důležitých trhů. Členové družstva platí 20 EUR za dávku, takže jej dělají velmi drahým býkem stejně jako Empireho.


Jorden Steging, Holstein International, květen 2004
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s. Olomouc