Homepage poradenstvi clanky all 328-lou-jednicka-v-utvareni-vemene-a-produkci-slozek

16.02.2004

LOU ? JEDNIČKA V UTVÁŘENÍ VEMENE A PRODUKCI SLOŽEK!


LOU ? JEDNIČKA V UTVÁŘENÍ VEMENE A PRODUKCI SLOŽEK!

Grand-Dell Winch LOU-ET TV (Winchester x Luke x Mascot) je nový specialista  v naší nabídce na utváření vemene a také pro produkci složek!

S plemennou hodnotou pro utváření vemene +2,15 je tak zlepšovatel pro všechny znaky vemene. ?Super, super vemena,? prohlašuje Steve DeWall, inspektor programu GENEX/CRI, který shlédl 15 LOUových dcer. ?Jejich vemena jsou opravdu nápadná.? Jeho hodnocení zevnějšku naznačuje vyjímečně vysoko upnuté a široké zadní vemeno, s pevným závěsným vazem a dobře upnutým předním vemenem, což potvrzuje i DeWall.

Lifetime Net Merit je na úrovni +446, což LOUa řadí mezi TOP 18% nejlepších býků pro LNM. Je zlepšovatel typu (PH +1,68) a díky velmi nízké obtížnosti porodů (7%) je využitelný také pro jalovice. Zlepšuje také procenta produkce složek: tuk +0,14% a protein +0,07%. ?Co je naprosto fantastické na tomto býkovi, to jsou jeho mléčné složky,? říká Lloyd Simon, který má v programu GENEX/CRI na starosti obstarávání býků. ?Je to velmi unikátní ? je synem Winchestra po matce z Lukeho.?
Tento Winchesterův syn pochází ze čtyř generací matek hodnocených Excellent a Very Good s EX a VG hodnocenými vemeny. Jeho matka, Grand-Dell Luke Luella-ET, VG-85, vemeno VG, ukončila maximální III. laktaci při otelení ve 4 letech 4 měsících za 365 dní na úrovni 16.017 kg mléka, tuk 584 kg a protein 482 kg). ?Byla to jemná, mléčná kráva s čistým, harmonickým, dobře upnutým vemenem a dobrými končetinami,? říká Steven Hibbard, majitel Luella, z DePere, Wisconsin. Hibbard dodává, že Luella byla vyšší než ostatní členové této rodiny, což byly spíše krávy středního rámce.

LOUova bába z matčiny strany, Export-Cert Mascot Lisa-ET, VG-87, vemeno EX, je již na potomcích velmi dobře prověřená. Její polobratr z Lorda Lilyho se dříve vyskytoval v TOP 100 TPI v USA. Jako vyplachovaná kráva, Mascot Lisa ukončila 1. laktaci za 365 dní na úrovni 11.925 kg mléka, 464 kg tuku, 406 kg proteinu.
Třetí matka je Green-Vale B Star Lorrsa-ET, EX-91, vemeno EX, 2E, DOM. Tahle vysokoprodukční Blackstarova dcera se věkem zlepšovala ? na maximální páté laktaci vyprodukovala 20.598 kg mléka, 880 kg tuku a 562 kg proteinu. Celoživotní produkce byla skoro 70.000 kg s tučností 4,2%.
Čtvrtou matkou je Green-Vale Mark Loretta-ET, VG-88, vemeno EX. Tato vyjímečná ?Gold Medal Dam? (GMD = zlatá medaile) a ?Dam of Merit? (DOM = zisková matka) ukončila dvě laktace s tučností přes 5,0%. Maximální laktace (II.) byla za 365 dní 12.914 kg mléka, 726 kg tuku a 404 kg proteinu ? na konci 80-tých let!

LOU je senzační býk, je vyjímečný zlepšovatel složek, a na své dcery přenáší také neuvěřitelná vemena. Pochází z vysokoprodukční význačné rodiny. Poskytuje skvostnou genetiku také pro jalovice.

CRI ? Around the World, prosinec 2003
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s. Olomouc