Homepage poradenstvi clanky all 313-don-nove-sladeni-typu-a-produkce

25.02.2005

DON - NOVÉ SLADĚNÍ TYPU A PRODUKCE


DON - NOVÉ SLADĚNÍ TYPU A PRODUKCE


V listopadu se v žebříčku objevil nový býk GEM-HILL AMEL DON-ET TV TL (1HO6738).

V jeho prvním prověření se vyšplhal hned na 12. místo podle TPI (+1703) a na 16. místo dle Net Meritu (+607). Únorové hodnoty dosahují TPI +1675.

Jeho příběh začíná u jeho matky ? Gem-Hill Elton Sky, Elton x Blackstar. Paul Haskins, specialista na testaci v CRI, si krávu pamatuje podle velmi silného původu a vysokých složek. ?Je to dobrá, solidní kráva s hromadou skvělých býků v původu,? říká Haskins. ?Přesně ten typ, který hledáme.?

DONovy čtyři matky byly ohodnoceny VG s vyjímečnými složkami. Pro Grega Brightbilla, hlavního zootechnika na farmě Gem-Hill Holsteins, kde byl býk vychován, byla nejdůležitější spolehlivost výkonnosti. ?Všechny žijí dlouho a dobře se zapouštějí,? říká Brightbill. DONova bába ? Gem-Hill Sky Milkmaker, VG-88, se na osmé laktaci otelila ve věku devět let a dva měsíce.

Gem-Hill nyní dojí dvě DONovy dvouleté dcery. Jedna byla dva měsíce otelená a produkovala 37 kg v posledním nádoji. Druhá byla taky čerstvě otelená. ?Obě jsou pěkné a mléčné s velmi pěknými vemeny,? říká Brightbill.

DON produkuje krávy vysoko v typu (PH typ +1,85) s vynikajícím vemenem (PH +1,76) a dlouhověkost nje na úrovni +3,2. V listopadu měl 66 dcer ve 47 stádech a 82% spolehlivost v produkci.

PH listopad 2004
CRI Distribution Link, leden 2005
přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s.