Homepage poradenstvi clanky zdravi-a-komfort 48-digitalni-dermatitida-zanet-kuze-prstu

08.11.2007

DIGITÁLNÍ DERMATITIDA (ZÁNĚT KŮŽE PRSTU)


Prevence a kontrola digitální dermatitidy je stejná jako u dermatitidy interdigitální. Správné koupání paznehtů roztokem formalínu  nebo modré skalice udržuje tato onemocnění pod kontrolou.

Je zde však jeden rozdíl: cyklus digitální dermatitidy je kratší jak u interdigitální dermatitidy. Proto je dobré koupat v tomto případě častěji (co 14 dní). Některé farmy koupou každý týden formalínem nebo skalicí modrou. Pokud se jedná o komerční přípravky na bázi formaldehydu, skalice modré nebo kyselin, je nutno postupovat při jejich použití podle návodu.

Vakcinace
V některých zemích se již používá vakcína proti digitální dermatitidě, ale ještě ji nelze považovat za dosti prověřenou metodu. Výsledky jsou dost variabilní.

Hygiena, ustájení a mangement
Základem pro prevenci je hygienické ustájení (suché a čisté), dobrá ventilace, a správná výživa (kondice, resistence). Bez dobré hygieny, ustájení a managementu nepomůže ani koupání paznehtů. Interdigitální dermatitida a laminitida může stimulovat vznik digitální dermatitidy. Tato nemoc není jen u dojících krav, ale postihuje i mladý dobytek a suchostojné krávy. Proto si  i tyto kategorie zaslouží  naši pozornost.
Hlavním důkazem u digitální dermatitidy je tzv. jahoda („strawberry“) – vypadá jako kruhovité poškození kůže, pokud je tato kůže osrstěná, jsou kolem tohoto poškození typické dlouhé chlupy. Tato postižená oblast je velmi bolestivá na dotyk. Vypadá jako kráterovitý útvar na kůži nebo ztluštěnina, či poškozená kůže.

Zadní končetiny
Nejčastější  místo výskytu digitální dermatitidy je na  zadní části paznehtů  u kaudálních končetin. Typické je místo nad začátkem mezipaznehtí, nebo nad korunkovým valem jednoho z paznehtů. V některých případech může dojít i k poškození škáry a zastavení tvorby rohoviny.

Kůže mezipaznehtí
Druhým místem výskytu je kůže  mezipaznehtí, obzvláště na granulomech (výrustcích na kůži mezi paznehty). Tato léze nemá charakteristické dlouhé ochlupení, protože se jedná o kůži bez srsti. 
Třetím místem výskytu je ve předu nad mezipaznehtním nebo nad korunkovým valem. Pokud se poškodí tvorba rohoviny, změny jsou většinou už nezvratné.
Krávy jsou vnímavé k tomuto onemocnění hlavně kolem doby otelení.

Ošetření sprejem
Nejlepším ošetřením tohoto problému je postřik roztokem antibiotik. Nejdříve je však nutno postižené místo umýt a osušit papírovou utěrkou, pak teprve postříkáme antibiotiky, necháme zaschnout a po minutě naneseme další postřik. V některých případech je nutné ošetření opakovat po několik dnů. Je to sice pracné, ale účinné.

Stádový problém
Pokud je již postižená část stáda, je nutno použít jako první koupel s roztokem antibiotik. Roztok je nutno měnit každé dojení, protože znečištění výkaly inhibuje účinnost antibiotik. Nedopusťte, aby desinfekční koupel se změnila na koupel infekční. Ta zvířata, která mají problémy i po koupání, je nutné ošetřit individuálně.

Zásyp antibiotiky
Další možností ošetření je zásyp antibiotiky, nebo speciální gel aplikovaný přímo na poškozené místo a zabandážování obvazem na max. 24 hodin.
Pamatujte, že špatné používání antibiotik vede k resistenci patogenů. Proto vše nejdřív konzultujte s vaším veterinářem. Po použití antibiotik, zaveďte koupel paznehtů v pravidelných periodách.

Nekróza paznehtu
Za posledních 10-15 let se objevil u dojných stád nový problém – tzv. „nekróza paznehtu“. Nejde o novou nemoc, ale spíše o následek onemocnění laminitidou nebo digitální dermatitidou. Pazneht je prasklý a škára je nekrotická. To znamená, že postižená část škáry je mrtvá. Takové postižení již nelze vyléčit a většinou kráva přichází o část prstu nebo o celý pazneht. Obvazování paznehtu nebo antibiotika již většinou nepomůžou.

Prvotelky
Čerstvě otelené jalovice mají větší náchylnost k tomuto problému většinou na paznehtech u zadních končetin.

Ustájení
Příčina je většinou v ustájení. Betonová podlaha plná děr naplněných hnojem je velkým nebezpečím hlavně pro jalovice, které si zde mohou poškodit nohy. Velmi často zvířata nevykazují žádné kulhání, ale malé praskliny na rohovině naplněné špínou a bakteriemi způsobují nekrózu paznehtů. Digitální dermatitida zde také hraje významnou roli. Nárůst výskytu nekrózy paznehtu následuje po výskytu většího množství digitální dermatitidy, hlavně pokud dermatitida poničí tvorbu rohoviny. Pak se dostane nekróza na škáru a zničí ji.

Vřed chodidla
Dalším případem, který podporuje nekrózu, je vřed  přímo pod hrotem paznehtní kosti. Pokud jej najdete, lze očekávat poškození i další části paznehtu.

Rychlá detekce
Čím rychleji nekrózu zjistíme a ošetříme, tím máme větší šanci, že pazneht zachráníme. V celé řadě případů už nekrózu nelze zastavit.


Koupání  paznehtů – prevence digitální dermatitidy

Koupele bez antibiotik
K prevenci digitální dermatitidy je nutné, aby krávy procházely přes koupel každý týden (podle počtu infikovaných krav ve stáji), a to po dobu dvou dojení.
Dobré výsledky jsou u roztoku formaldehydu. Modrá skalice a síran zinečnatý jsou rovněž dobrou volbou. Koncentrace se volí takto: formalín (prodává se 37%-ní) se ředí na 4%-ní roztok, skalice modrá na 5 %. Někteří farmáři používají kombinaci těchto produktů. Pro lepší smáčivost přidávají chovatelé do těchto roztoků tekuté mýdlo (detergent) - 15 ml na 100 l vody.
Při  nízkých teplotách (pod 10o C) přidáváme do lázně teplou vodu. Desinfekci lze provádět s větší frekvencí. Ale  zbytečně častá desinfekce může způsobit poškození kůže a její vysušení.
Koupel s antibiotiky lze použít jen po konzultaci s veterinářem. Po tomto ošetření je nutno pokračovat v normálních desinfekčních koupelích.
Některé země zakázaly používat formaldehyd a skalici modrou.

 


1. Bakteriální infekce mezi dvěma paznehty. To ztěžuje desinfekci  pomocí  koupelí. Zde je nutné individuální ošetření.

2: Podlaha vany musí být zabezpečena proti klouzání. Velké výstupky  v podlaze jsou však pro krávy nepohodlné.

      

3. Délka  průchozí vany je důležitá. Je potřeba, aby byla aspoň 3 metry dlouhá , aby krávy prošly  roztokem všemi čtyřmi končetinami.
4. Vana se třemi oddíly, první je určen k omytí paznehtů, v dalších jsou různé desinfekční prostředky.

      

5. U krav z vazných stájí je potřeba aby  byly  jednou až dvakrát ročně postaveny do formalínové koupele po dobu 40 minut.


VEEPRO  Holland
přeložil Lumír Dvorský, Genoservis a.s. – PS Frýdek-Místek