Homepage poradenstvi clanky byci 321-crocodile-bezproblemova-dlouhoveka-zvirata

10.06.2004

CROCODILE - BEZPROBLÉMOVÁ DLOUHOVĚKÁ ZVÍŘATA


CROCODILE - BEZPROBLÉMOVÁ DLOUHOVĚKÁ ZVÍŘATA

CROCODILE  - NEB 766
Emery x Southwind x Ned Boy x Rotate

Crocodile pochází z dovezeného embrya po krávě Windcrest Southwind Jolt (VG-86-USA). Bábou je známá kráva Caernarvon Ned Julie (VG-87-USA). Z této krávy pochází známý býk po Leadmanovi Judge, který je charakteristický velmi dobrými složkami a to zejména pro tuk (+0,13), vynikající dlouhověkostí (+2,6) a výbornými končetinami (+2,48). Prabábou býka je Beshore Rotate Bupplyn Jody (EX-91-USA, Kon-EX, Vem-EX).

Crocodile byl kromě České republiky natestován v Německu. Zde má v současnosti 101 dcer a RZG 129, což ho řadí do Top 70 býků v Německu. Největší předností je fantastické vybalancování produkce a znaků fitness. Zejména vynikající dlouhověkost a nízké somatické buňky napovídají o jeho kvalitách. Z testace v Česku má 116 dcer v 60 stádech.
S nástupem 2. laktací se ukazuje jeho síla. Současné hodnoty pro produkci jsou +1031 kg mléka, 0,00% T, +41 kg T, -0,02% B, +34 kg B. Co se týká typu, jsou to zvířata středního rámce, s velmi dobře utvářenými končetinami a mělká vemena s vynikajícím předním upnutím. V přepočtu na USA vycházejí končetiny +1,18 a vemeno +1,19.

V poslední období jsem navštívil několik farem, kde jsou jeho dcery na druhých laktacích.
V Zerasu Radostín, a.s. mají dvě dcery. Jedna uzavřela 1. laktaci na 11.148 kg mléka, při složkách 4,5% T a 3,1% B. V současnosti je otelena podruhé a má za 101 dnů užitkovost 6.901 kg mléka. Druhá uzavřela laktaci 10.090 kg mléka, při složkách 4,3% T a 3,2% B. I tato je otelena podruhé na nasadila 57 litrů.
V ZOD Brništi mají dvě dcery, které udělaly na 1. laktaci průměrnou užitkovost 9.570 kg mléka při složkách 4,4% T a 3,0% B. Jedna dcera je již na druhé laktaci, nasadila 54 litrů má velmi dobré vemeno a končetiny. Zootechnik Michal Vaňourek ji charakterizoval jako bezproblémovou krávu, jakých by chtěl mít na farmě co nejvíce.
V Agrosumaku Suchdol n/O je další velmi dobrá dcera po Crocodilovi. Na první laktaci nadojila 9.883 kg mléka při složkách 4,4% T a 3,2% B. Druhou laktaci pak ukončila na 11.908 kg mléka, 4,6% T a 3,1% B. Navíc je to kráva s velmi dobrým vemenem a končetinami, bez problémů opět zabřezla a bude se telit již potřetí.

Největší počet dcer je v Netisu,a.s. Jablunkov. Pět dcer uzavřelo první laktace s průměrnou užitkovostí 10.216 kg mléka při složkách 4,4% T a 3,0% B. Dvě dcery jsou na druhé laktaci. Jedna má dopočet laktace ve výši 14.362 kg mléka. Druhá dcera má průměr na prvních měřeních 54 litů. V Jablunkově připouštěli Crocodila již při prvních oteleních a zootechnik pan Sikora na otázku, proč si vybral právě Crocodila, odpověděl.: ?Začal jsem jim opakovaně připouštět již v loňském roce proto, že to jsou zvířata, o kterých co se týká zdravotního stavu takřka nevím. Jsou to bezproblémové, dojící krávy, s pěkným vemenem a ty v našem provozu potřebujeme. Navíc má tento býk snadné porody. Co se týká mastitid, z 5 dcer ani jedna neměla na 1. laktaci žádný problém. Proto tohoto býka.?

Bezproblémový přechod do dalších laktací, dlouhověkost, tak jak se ukazuje i na dalších podnicích je obrovská deviza, které si chovatelé cení a čím dál více vyhledávají takové býky. Je potěšitelné, že Crocodile přenáší takové vlastnosti a jeho dcery jsou ty, které jsou schopny zvládnou náročný ?mléčný maraton?.

Ladislav Škařupa, Genoservis a.s.