Homepage poradenstvi clanky all 305-sildahl-jmeno-za-bykem-dutch-boy-a-sosa

12.02.2004

SILDAHL, JMÉNO ZA BÝKEM DUTCH BOY A SOSA


SILDAHL, JMÉNO ZA BÝKEM DUTCH BOY A SOSA

Velkému zájmu se v poslední době těší Dutch Boy a nyní také matka býka Rich-J Sosy, oba mají v prefixu jméno Sildahl, ze stáje Freda Schoenbachlera ve Washingtonu. Přinejmenším tomu tak je v Severní Americe, ale na mezinárodní scéně se jedná o trochu odlišný příběh, jak brzy objevíme.

?Samozřejmě jsme měli vždy indexově hraniční krávy, ale s Dutch Boyem a nyní i Sosou, kteří si vedou tak dobře, zjišťujeme, že severoameriční analytici býků jsou připraveni to uznat jako dobrou prověrku naší genetiky, a nyní pracují s indexově nejvýše postavenými kravami, které máme. Dál odsud směrem k západnímu pobřeží farmáři neodchovávají dobytek v boxových stájích nebo speciálních stájích pro dobytek, a v těchto podmínkách se zřídka stane, že se podaří odchovat krávu v TOP 1% nebo podobně. Ale ačkoli sem pravidelně přicházejí američtí či kanadští zástupci plemenářů, neviděli jsme zde zahraniční nákupčí. Doufáme, že s takovými úspěchy, jako udělali Dutch Boy a Sosa, nás japonští kupující najdou, ale asi ne tak hned.? Fred Schoenbachler zjišťuje, že to chvíli potrvá, než si vybudujete mezinárodní reputaci, hlavně když neprodukujete krávy poblíž elitních krav v žebříčku, se kterými většino kupující pracují.

Dobrý start
Fred Schoenbachler a jeho žena Tammi převzali provoz farmy Sildahl od Fredova otce v roce 1988. Stádo bylo založeno v roce 1972 ve Stanwoodu, stát Washington, ale registrovanými holštýnkami bylo jen pár krav, které Fred převzal. ?Můj otec neměl zájem o registrovaná zvířata, ale dodali nám odvahu okolní chovatelé ? např. Rockalli, Maynard Axelson, Orlan Fjarlie a Mark Van Mersbergen. Dali mi dobré rady a pomohli mi založit stádo,? vysvětluje Fred. Dnes je kolem 60% stáda, čítajícího 120 ks, registrovaných. Ze třech nejhlavnějších rodin je nejznámější rodina Della Queens z Rockalli. Sildahl Bova Maggie VG-88 byla jednou z prvních opravdu vyjímečných krav ve stádě, a byla po EX Valianat, který byl z Rockalli R Maple Donna VG-87. Populární matka býků je v současné době Rudolphova dcera Sildahl Modern Music, která je Prelude EX x Leadman EX x Bova Maggie. Modern Music má maximální laktaci 15.436 kg mléka (tuk 4,7%, protein 3,2%), a na inseminačních stanicích už má 7 býků.

Prodej do Japonska
Kráva s nejvyšším Net Meritem je Manfredka z druhé linie, z rodiny Mark Anna. Zakládající krávou Dungenes Royal Mark Anna EX-90 pochází z 87-mi bodové krávy po Elevation a po 88-mi bodové Royal He-Man. Byla oceněna Gold Medal Dam a také Dam of Merit, s jejími dvěma dcerami po Blackstarovi ? jedna hodnocená EX-91, drhá VG-88. Sildahl Manfred Air Attack VG-85 je mladá kráva po Manfredovi, v pozadí má Zack x Nick x Blackstar VG-88. Maximální laktace Air Attack dosáhla 16.157 kg mléka, takže se stala vyhledávanou matkou býků.
Třetí důležitá linie pochází z Sildahl SWD Lacey EX. Je dcerou Valianta x Tony VG-88 x Astronaut GP x Royal He-Man GP x Chief. Lacey měla mělká vemena (po Tonym, Valiant měl hlubší), a po založení silné rodiny byla exportována do Japonska. Syn Lacey po Blackstarovi, Sildahl Laser, sliboval slušné plemenné hodnoty, ale měl zranění a musel být poslán na jatka ještě dříve, než byly plemenné hodnoty zveřejněny. Schoenbachler koupil dvouletou dceru po Laserovi, Balland Laser Dutchess VG-86, a ta se stala matkou býka Sildahl BW Dutch Boy, ačkoli do stáda Sildahl nevyprodukovala žádné plemenice.

Rodina za býkem Rich-J Sosa (Manfred x Sildahl-Eagle BW Spicey EX-90) je relativně nedávný doplněk stáda. Wilcoxview Blacks Sally VG-86 je Blackstar x Chief Mark, a vypláchnutá Bellwoodem. Sosova matka, Spicey, je nejlepší krávou, byla hodnocena EX a na maximální laktaci vyprodukovala 28.126 kg mléka (2,6% tuk a 2,7% protein). Ostatních pět Bellwoodek bylo hodnoceno VG.


Vliv Blackstara
Jak se časem ukazuje, Blackstar a synové Blackstara, zvláště Juror, měli největší vliv na tvarování stáda. ?Většinou jsme pracovali s komplexními býky, kteří nebyli pevní pouze v produkci, ale museli být také dobří v typu. Preferovali jsme spíše typ než produkci. Nechtěli jsme mít žádné problematické krávy.?

Pastevní odchov
Jako všechny farmy u pobřeží, Shchoenbachlerovi všechno seno nakupují, první seč vojtěšky, ze suššího vnitrozemí v jižním Washingtonu. Šest měsíců v roce pasou, v zimě jsou krávy krmeny kukuřičnou siláží a travní senáží.
Vloni vyprodukovali 10 býků do inseminačních stanic, bylo prodáno také několik jaloviček, ale je to spíše okrajová záležitost managementu šlechtění. ?Prodáme několik telat do věku 6-8 měsíců, potom jdou ale všechny ostatní na původní otcovu farmu, kde se odchovají a poté i zapustí, a březí se opět vracejí zpět tady.?
 

Rodinná záležitost
Farmaření na Sildahl je spíše rodinnou záležitostí. Jedna zaměstnaná žena pomáhá 5 dní v týdnu s dojením, ale zbytek pracovní síly pochází z rodiny Freda a Tammi. Tammi učí všechny děti doma: Alycii (16), Adriennu (13), Brookeho (11) a Blakeho (6) ? a ti všichni jsou začleněni do prací na farmě. ?Vyučování doma znamená, že rodina je stále pohromadě, a dodává jí to pružnost, takže mohou pomoci, kdy je potřeba. Všichni jsou velice sžiti s životem na farmě, a každý má nějakou odpovědnost. Je to dobrý životní styl a dobrý způsob, jak vychovávat děti,? komentuje Fred, který silně podporuje rodinnou farmu víc jak korporaci.
Vývoj a mezinárodní profil je velkou výzvou holštýnského obchodu, ale s pomocí takových ?velvyslanců? jako je Dutch Boy a Sosa to pro farmu Sildahl vypadá velice nadějně.
Holstein International, říjen 2003 Autor: Doug Savage

přeložila Lenka Kahánková, Genoservis a.s. Olomouc